Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šikana na školách je nemoc celé společnosti

V těchto dnech mě zaujal klip na internetu http://mam.ihned.cz/c1-62078970-vsechno-preziju-agentura-bojuje-proti-sikane-slavnou-pisnickou, který se zabývá tématem šikany z netradičního úhlu pohledu. Odkrývá totiž tento fenomén doslova ve své nahotě, šikana je totiž drastická ke všem zúčastněným, jako je drastický také tento klip.

Hlava v záchodě, stáhnuté kalhoty na veřejnosti, seřezání ručníkem nebo také „jen“ nadávky, úšklebky či neustálá nevěcná kritika? Že toto nepatří do vašeho světa? Do světa vašich dětí však pravděpodobně ano.

            Šikana není každá rvačka, jde o systematické pravidelné týrání nebo ponižování člověka, důležitá je také nerovnoměrnost sil, kdy agresor je významně silnější nebo je jich více.

Téměř každé dítě se v nějaké formě se šikanou setkalo. Jistě nejčastěji jako divák, ale také třeba jako oběť nebo agresor. Šikana pak poškozuje všechny. Samozřejmě oběť, fyzická ale i psychická bolest ji může provázet dlouhé roky. Například hlava v záchodě má spíše symbolický charakter. Záchody jsou dnes na školách většinou čisté, spíše jde o to, že někdo, jen když se mu zachce, mě může strčit hlavu do záchodu a bude mi ji tam držet zase tak dlouho, jak jen on bude chtít.

Šikana poškozuje také agresora. Agresivní model chování funguje, když něco chci, musím mít ostré lokty, musím odhalit slabá místa druhého a ty pak patřičně využít ve svůj prospěch. Získám tak oblibu u ostatních, budou mít ze mě také strach. Pokud dnes ponížím Pepu, ani Martin si nemůže být jistý, že to samé zítra neudělám jemu. Martin se bude pravděpodobně chtít zalíbit agresorovi, třeba tím, že si taky trochu kopne. Vždyť je to „sranda“. Z dětské skupiny se pak stává divočina, kde každý bojuje o moc a vliv, nikdo si nemůže být jistý ničím. Pouze ti, kteří mají ostré lokty.

Tím jsme už přešli k divákům, tedy k dětem, kteří šikanu sledují. I pro ně je to model chování. Dospělí často nezakročí, buď o šikaně vůbec nevědí, nebo vědět nechtějí, často nejsou ani schopni šikanu efektivně řešit. Mnozí rodiče agresorů jsou dokonce rádi, že jejich děti se takto chovají, je to prý dobrá škola pro život. Rodiče obětí zase radí svým dětem, aby se nedali a agresorovi se postavili. Zkuste to třeba třem starším klukům s hlavou v záchodě.

Říkáte si hrůza? Nechcete, aby vaše dítě žilo v takovém prostředí? A není náhodou dětská šikana jen obrazem naší „dospělácké“ společnosti? Jistě, neřežeme se ručníkem, ale často naše vzájemné chování není příliš daleko od šikany mezi dětmi. Podvody, pomluvy, úplatky, symbolické kopání do nejslabšího jedince, kdo nemá ostré lokty a nejde přes mrtvoly, ničeho nedosáhne.

Jako učitel na prestižní střední škole se nesetkávám se šikanou přímo, potkávám ale studenty, kteří si nesou svá traumata ze základní školy. A věřte, není jich málo. Své zkušenosti jsem získal i jako vedoucí letních táborů, kde se šikana může občas objevit. Snažím se o tom se studenty mluvit. Těžko ale nacházím argumenty, když mi studenti říkají, že celá naše společnost je stejná, šikana je jen malý střípek hluboké společenské krize.

Tak nevím, možná mají pravdu. Jako páťák jsem se jednou stal terčem „nevinného“ vtipu osmáků, kdy mě při močení u pisoáru jeden nakopl tak šikovně, že jsem se nejen bolestivě uhodil do varlat, ale slovy osmáků jsem se „pochcal“. Bylo to hrozně ponižující, dlouho jsem sušil kalhoty, aby to nikdo ve třídě nepoznal. Poznali. Jindy jsem naštěstí byl jen divák, nakopali někoho jiného. Odnesl jsem si zkušenost, nikdy nečůrej před osmáky a snaž se jim zalíbit, pak tě třeba nechají. Osmáci si zase ověřili, že do mladšího a bezbranného se dobře kope.

V nové práci jsem potkal kolegu, který chtěl mít na mém místě svého kamaráda. A šel na to tvrdě. Pomluvy, donášení vedení, nesmyslná kritika mé veškeré činnosti, záměrné neinformování o důležitých věcech. Takže se to vlastně od doby, kdy jsem byl na základní škole, moc nezměnilo.

Naštěstí už je oboje pryč. Možná ale zase něco přijde. Musíme bojovat se šikanou, ale musíme také bojovat se sebou samými. Děti jsou obrazem nás samých. Často to není hezký pohled. Chceme-li pro naše děti hezké prostředí, musíme ho sami aktivně tvořit.

Autor: Jiří Heller | pondělí 5.5.2014 7:17 | karma článku: 17,75 | přečteno: 793x
  • Další články autora

Jiří Heller

Zimola chce vrátit cestování z Českého Krumlova do socialismu

Zimola chce potichu znemožnit cestujícím z Českých Budějovic do Českého Krumlova jezdit žlutými autobusy.

5.10.2016 v 6:00 | Karma: 28,31 | Přečteno: 811x | Diskuse| České Budějovice

Jiří Heller

Proč si Konvička rád hraje na teroristu?

Před týdnem nám docent Konvička na Staroměstském náměstí ukázal, jaké umí sehrát divadlo. Takové, kdy lidé prchají a propadají panice. Proč si Konvička tak rád hraje na teroristu?

29.8.2016 v 6:00 | Karma: 17,66 | Přečteno: 471x | Diskuse| Společnost

Jiří Heller

Nemysli si, že pojedeš vlakem

Ačkoli jezdí vlaky poloprázdné, ČD vymyslely šikanu pro těch málo cestujících, kteří jim ještě zbyli.

22.8.2016 v 6:00 | Karma: 41,64 | Přečteno: 5702x | Diskuse| Cestování

Jiří Heller

Ovčáček: Angažování umělci. 1948, 1977 a teď 2016.

V sobotu večer proběhlo tradiční udílení cen „Anděl“, které přenášela Česká televize. Několik umělců si dovolilo kritizovat prezidenta Miloše Zemana a Andreje Babiše, ministra financí a šéfa hnutí ANO.

10.4.2016 v 14:17 | Karma: 27,95 | Přečteno: 1519x | Diskuse| Ostatní

Jiří Heller

Česká televize přestává být objektivní

Mnoho lidí v poslední době kritizuje Českou televizi, že prý není objektivní. Kritici jsou zejména z řad fanoušků prezidenta Zemana nebo odpůrců jakékoli pomoci uprchlíkům.

4.1.2016 v 0:15 | Karma: 13,33 | Přečteno: 1211x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1521x
Jiří Heller, učitel, pedagog volného času, člen KDU-ČSL a mládežnické organizace Mladí lidovci

Seznam rubrik