Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vážený pane, jste pedagog, ale článek, kterým voláte po rozumné diskuzi, opatříte titulkem, jenž nedává dobrý smysl. Zeptám se vás: Jsou-li dva tábory nesmiřitelné, jak spolu mohou vést diskuzi? Nelze vést diskuzi s někým, kdo má na podstatu diskutovaného jevu zcela protichůdný názor. Pak je tu příslovce již. Znamená to, že dřív spolu ty dva nesmiřitelné tábory diskuzi byly schopny vést? Nebo jste chtěl vyjádřit, že se nějací lidé postupně sešikovali do dvou nesmiřitelných táborů, a proto spolu nejsou schopny v takových podmínkách vést diskuzi?

Dále byste musel specifikovat, co představují ony dva nesmiřitelné tábory. Jak velkou část populace každý zvlášť a pak dohromady zahrnují? Hovoříte-li o táborech, měl byste popsat, kolem jakých myšlenek se lidé do těch dvou táborů shromáždili.

Kromě toho si myslím, že u nás nechybí diskuze, ale velice často pokora a úcta. Pokora před fakty, skutečnostmi a věděním, úcta k osobnostem a názorům druhých obecně a oponentů zejména. Když si kdekdo myslí, že je dost chytrý a povolán vyjadřovat se ke všemu, aniž o tom má relevantní poznatky a informace, takže si nepotřebuje nic zjišťovat, paušalizuje a generalizuje jednotlivé události a výroky lidí, to je potom těžké. To vše vede k neochotě uznat svůj omyl a přiznat třeba pravdu oponentovi, a když už dojdou věcné argumenty, přeskočí se k jinému tématu, argumentuje se ad hominem ve snaze dehonestovat a nálepkovat oponenta.

Ostatně to nálepkování používáte sám. Nelíbí se vám způsob diskuze o jistém jevu, tak si vymyslíte nálepku dvou nesmiřitelných táborů a aniž byste přiblížil, co tím míníte, plácnete ji přes celou debatu a basta fidli.

0 0
možnosti
Foto

Ja jsem kavarensky povalec druhe generace a od minuleho roku se citim, jakozto usvedceny rusofil, xenofob a nacek, jako zradce sveho domovskeho tabora a tak jsem si domu poridil kavovar..

1 0
možnosti

Tak to já bych si klidně pořídil i pivovar. :-)

0 0
možnosti
Foto

Mám nezáludný dotaz.

Já Zemana rád nemám, co víc, jeho proruská orientace mě velmi vytáčí, ale v otázce imigrantů to vidím zcela stejně. V kterém jsem teda táboře?;-)

6 0
možnosti
Foto

V pionýrském? Nebo v koncentračním? Musíte být v nějakém táboře? Zkuste ten v jižních Čechách.

2 0
možnosti
Foto

K diskusi je třeba dvou. Ale ti dva musí mít nutně nějaký společný základ. Vzdělání, schopnost odlišit takové základní kategorie jako je dobro a zlo, pravda a lež. A hlavně oba musí ovládat ctít základní pravidla diskuse. Například základní pravidlo. Diskuse se vede na základě objektivně ověřitelných faktů. Lidově se jim říká pravda. Diskuse se vede o určitém tématu. Osobní útoky na autora názoru zkrátka do civilizované diskuse nepatří. A teď se podívejte níže a řekněte mi kolik diskusních příspěvků splňuje alespoň tyto dvě pravidla diskuse? Nelze se potom divit, že s některými zkrátka není diskuse vůbec možná.

4 1
možnosti

Extrémně inteligentní argumenty. ;-D

Když tedy budu vést diskusi se svojí ženou co má uvařit v neděli k obědu mohu ji tedy z diskuse vyřadit protože já mám vysokou a ona nemá maturitu? ;-D

Jak máme aplikovat pravidlo o ověřených faktech? Já chci řízek, ona koprovku. ;-D

Dobro a zlo vůbec neřešíme. ;-D

Společný základ tvoří snad jenom téma. To podle vaší teorie nestačí.

Jsem zmaten. ;-D;-D;-D

1 4
možnosti

Vidíte? A já si myslím, že diskutujeme až moc.

Problém je ale v tom, že mnozí vidí diskusi pohledem virtuálního světa internetu.

Stále však existuje "neinternetová" většina která kterou nevidíte.

Zkoušel jste o uvedených tematech diskutovat v čekárně u lékaře, v hospodě, v zapadlé vesničce na Šumavě?

Spousta lidí s nosem nahoru si myslí, že když na fejsu dokáže oslovit spoustu lidí kteří mu jeho kecy olajkují, tak má právo mluvit za lidstvo a s těmi co s nimi nesouhlasí nebo mlčí si vytřou pr..l aniž by se zajímali co si myslí.

Ve skutečnosti je rozložení příznivců určitého názoru ve společnosti jiné než si mnozí myslí a i když to asi tuší, odmítají to respektovat.

Nediskutujeme málo, málo respektujeme, když ve skutečnosti taháme za kratší konec.

3 1
možnosti

J93a79n 77H20a76v29r40d40a

2. 1. 2016 20:18

Hellere, lidé jsou jiní, než si myslíte. To jenom různí hellerové spolu s medii se snaží rozvrátit společnost a tvrdí stále cosi o dvou táborech.

3 1
možnosti

Docela zvláštní mladý lidovec s praktikami starého komunisty. Kdo není s námi je proti nám ;-D

5 0
možnosti

Ano, máte v mnohém pravdu.

Mezi odpůrci migrace je značná skupina lidí, kteří ji budou odmítat i v okamžiku, kdy by dostali záruky, že každý z migrantů projde lékařským vyšetřením, bude prověřen tajnými službami, že on ani nikdo z jeho rodiny až do pátého kolena si s islamisty nijak nezadal, že každý z migrantů zde již má pracovní místo, o které nikdo z domorodců nestál, a navíc se ještě doma všichni naučí česky.

Mezi jejími podporovateli je stejně hlasitá skupina lidí, pro které je každý, kdo požaduje registraci zadržených uprchlíků a standardní azylovou proceduru pro ty, co u nás o azyl požádají (jak to ukládají zákony a mezinárodní smlouvy), fašistou, co už na louce za vsí staví plynové komory.

Tyto dvě skupiny pak spolehlivě zazdí jakoukoli diskuzi a snahu najít smysluplné a efektivní řešení současné situace.

6 0
možnosti

J71a39n 93H61a54v21r24d33a

2. 1. 2016 20:16

Máte pravdu. Lidé i přes záruky, o kterých píšete, budou odmítat některé migranty, neboť nechtějí pro sebe i pro své děti rozvrátit společnost, která i přes všechny "ale" je jim milejší, než společnost multikulti vznikající v posledních desetiletích na "Západě".

Je kontraproduktivní přijímat ve velkém na našem území lidi, kteří pomalu, ale jistě rozvrátí naše fungující společenské systémy.

3 1
možnosti

Jaksi tady nevidím žádné 2 nesmiřitelné tábory, vidím jen naprostou většinu občanů s rozumem a odpovědností, kteří muslimské osadníky u nás nechtějí a potom nějakou skupinku neobolševických extremistů kteří by tohle u nás chtěli.

Poslední průzkum veřejného mínění je jasný 59% nechce vůbec migranty, 35 % by souhlasilo s dočasným azylem pro válečné uprchlíky, 4% velmi hlučných a aktivních extremistických vítačů bez rozumu a odpovědnosti. S těmihle pošuky je jakákoliv diskuze zbytečná.

7 2
možnosti

Jasně. Jedni mají rozum, protože mají stejný názor jako já. Druzí jsou neobolševici (nebo neomarxisté, viz níže v diskusi), protože mají názor opačný. A pak že autor nemá aspoň v něčem pravdu.;-D

1 1
možnosti

Jen malý příklad.

Zeptejte se odpůrců Miloše Zemana, jestli stojí o veřejnou diskuzi - když Zemanovy voliče nazývají burany, prezidenta Ovarem a po prezidentovi házejí vajíčka.

Ironií osudu... mám dojem, že diskuzi jsou více přístupní "radikálové", kteří dřepí na facebooku a blozích a stále dokola vysvětlují stanoviska a postoje a argumenty, a zveřejňují zahraniční informace... Než ti blahoslavení "otevření diskuzi", kteří hází ona vajíčka, hrozí žalobami a spřádají zákony na omezení Zemanových aktivit, viz Kalouskovo vyhrazení Albertova. A Zemanovi vynadají i za prohlášení, že naše vlast je naše. Tohle je ono "stojíme o diskuzi"???

Zamyslete se, co je otevřenější postoj.. zda lidé kritizující, ergo hledající vedle pozitiv i chyby, a nebo lidé všechválící, kteří kritiku z principu zakazují.

17 1
možnosti

Tak samozřejmě vámi popisované akce jsou určitým vyvrcholením frustrace z toho, že normální diskuze nefunguje.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS